Biografi for: Anders Hansen
Anders Hansen blev født den 27 april 1852 i Damsholte (Gunderød), som femte barn af en søskendeflok på seks. Huset findes stadig på Damsholtevej 27. Om de første år af hans liv foreligger der ingen optegnelser eller mundtlige overleveringer.
Hvor han har gået i skole vides ikke, men det har antageligt været i skolen i Grønnegade, som ikke ligger langt fra Damsholte.
Efter endt skolegang kom han i skomagerlære, men hvor har vi ikke kendskab til. Efter læretiden har vi bedre mulighed for at følge hans livsforløb.
Som tolvårig oplevede han nederlaget i 1864 og hans sindelag og nationale indstilling blev dybt præget af denne begivenhed.
Sin værnepligt aftjente han ved 2-regiment. Det var et af de regimenter, der havde ydet en fremragende indsats under krigen i 1864. Regimentet var, da Anders aftjente sin værnepligt, garnisioneret på Kronborg.
Som det var almindeligt i sidste århundrede og i begyndelsen af dette, gik man på det der bliver kaldt "at gå på valsen", når man havde fået sit svendebrev, dels for at udvide sin viden om sit fag og dels for at opleve andre forhold. Hvor turen gik hen og med hvem foreligger der intet om, men det var almindeligt, at den gik til de sydligere himmelstrøg.
Den 1. Oktober 1875 indgik han ægteskab med Birta Martine Jensen, og de flyttede ind i ejendommen Møllergården på torvet i Hørsholm.
Samme år nedsatte han sig som selvstændig skomagermester i Hørsholm, og indrettede sit værksted i bagbygningen til Møllergården.
De var unge mennesker da de blev gift, hun var 20 år og han 23.
Hørsholm var i sidste århundrede en lille provinsby, indbyggertallet i 1860 var på 655, men steg dog frem til år 1900 til omkring 900 personer.
På den tid blev skotøj håndsyet, og som skomagermester havde man skomagersvende ansat, en overgang var der ansat 15 svende.
Forretningen fik med årene et anset navn, som udviklede en vidtstrakt kundekreds, der omfattede en stor del af Nordsjælland. Som bekendt var transportmulighederne i forrige århundrede af en anden karakter end nu tildags, hvilket betød at leverancerne til kunderne fortrinsvis blev leveret via apostlenes heste, og så kom den med årene større børneflok ind som et væsentligt aktiv. Kystbanen blev først åbnet i 1897.
Efter 13 år på torvet, byggede Anders og Birta i 1888 på en nyindkøbt grund på Usserød Kongevej 17, en ny ejendom med tilhørende værksted. Her fik familien deres faste bopæl i resten af deres liv.
Efterhånden som maskin fremstillet skotøj blev mere almindeligt, gik forretningen over til salg af disse varer, men der forblev dog en skomagersvend på værkstedet, til at udføre reparationer, forsålinger m.m.
Udover sin forretning deltog Anders også meget i det offentlige liv, og at han var i besiddelse af initiativ, kan bedst ses af de mange hverv, han påtog sig igennem årene.
Den 10. Maj 1908 blev han udnævnt til sognefogde for Hørsholm Birk østre del, deraf fulgte, at han også blev lægdsforstander. Det var den person, man meldte sig til, når man blev udskrevet til soldat. Når der blev afholdt session var lægdsforstanderen altid tilstede. Her havde han den tilfredsstillelse at kunne "fremstille" flere af sine børnebørn.
Han var i en årrække bestyrelsesmedlem i Håndværkerforeningen for Hørsholm og Omegn, og var i den egenskab med til det grundlæggende arbejde for gennemførelsen af Hørsholm Tekniske Skole. Skolen havde til huse i den ejendom som i dag ligger på Rungstedvej nr. 13.
Den sag som nok stod hans hjerte nærmest var "Sygekassen for Hørsholm og Omegn". Han var med til at starte denne i 1885 og formand for den i næsten 50 år.
De sociale forhold vi har nu tildags, kan ikke på nogen måde sammenlignes med dem man havde i 1885. Der var virkelig social nød, og når man læser lovene for Sygekassen som gjaldt fra dens start, kan man ikke andet end imponeres over den fremsynethed, der lå til grund for denne. Man tænkte sig om, der var ikke så mange penge til rådighed.
For den indsats Anders Hansen havde gjort i alle disse år i samfundets tjeneste, blev han af Kong Christian den X, den 4 april 1925, tildelt fortjenstmedaljen i sølv.
I 1939 lukkede han sin forretning efter at have haft den i 64 år. Dette var umiddelbart inden 2. Verdenskrig brød ud.
Den 16. Marts 1941 afgik han ved døden efter en kortvarig sygdom, og blev begravet i familiegravstedet på Hørsholm Kirkegård, ved siden af sin hustru og deres yngste søn.
Gravstedet er bibeholdt og er et smukt gravsted, som ligger umiddelbart tæt ved indgangen fra Folehavevej.
Ved FT 1911 boede familien i Usserød, Ussserød Kongevej 17, matr. nr 35c. Anders Hansen var skomagermester, skatteopkræver og sognefoged.
Ved FT 1916 var det kun den yngste søn (Marius Hansen) der boede hjemme og arbejdede som Entreprenør kunduktør for Alex I. Hansen (storebror). Anders Hansen havde en indtægt på kr. 1.875,- og en formue på kr. 3.900,-. Skat til staten kr. 21,28½, til kommunen kr. 63,-.
Udmærkelser: FM.
Faddere: Brændevinskarl Hans Hansens hustru fra København, pige Stine Jensen, Gmd. Jens Andersen, parcelist Hans Olsen og skrædder Søren Nielsen alle fra Damsholte og Gunderød. Kirkebog for Karlebo Kirke 1852.
Vidne til: Arne Viggo Hansen #23 Døbt 14 juni 1914 St. Stefans Kirke, København
Vidne til: Alexander Julius Hansen #8 & Hermine Ingeborg Laura Jensen #14 Gift 3 jul 1910 Hørsholm Kirke