Biografi for: Hans Anders Hansen


"Smaa Visitter

I Sommeren 1899 kom midt i den store Lockout - tre unge lockoutede Tømrersvende fra deres Hjemby Hørsholm cyklende ud ad Frederikssundsvej, der den Gang bare var en smal Landevej med dybe Grøfter og gamle, ludende Piletræer paa Grøfternes Kanter. De unge Mennesker kom inde fra København, men sprang af Cyklerne et Stykke før de naaede denne Plads, der nu hedder Brønshøj Torv. De saa et underligt Syn: et halvt hundrede ensartet paabegyndte, beskedne Byggepladser, som Lockouten havde sat en foreløbig Stopper for. Det de saa, var Begyndelsen til ,det, der nu hedder Enigheds Allé, og den ene ,af de tre Cyclister var nuværende Boghandler Hans A. Hansen. Han anede kun lidet, da han igen sprang paa cyclen, at hans Liv skulde blive knyttet til det Stykke Brønshøj, han her havde set vokse op, men saadan skulde det nu gaa -og da jeg forleden Dag aflagde Boghandler Hans A. Hansen en af mine "Smaa Visitter" bad han mig tage Plads i Verandaen der, sammen med Hjemmets hyggelige Stuer gaar i ét med den Boglade, der nu er kendt af alle Brønshøjere, og mange af Oplandets Beboere helt ude fra Husum og Herlev.
Ja, saa underligt kan det gaa her i Livet, siger Boghandler Hansen. For 41 Aar siden var jeg en lockoutet Tømrersvend fra Hørsholm, der sprang af sin cycle netop her, hvor vi nu sidder, for at se de mange smaa Byggetomter, og nu er dette Hjørne af Enigheds Allé og Frederikssundsvej min Ejendom med Hjem og Boglade, Cigarkiosk og Fotohandel. - - -

De er formodentlig født i Hørsholm?

Ja - ler den altid glade og fornøjede Boghandler - jeg er ikke bare »formodentlig«, men sikkert og vist født i Hørsholm, hvor min gamle, nu 80 aarige Far var Skomagermester, og hvor jeg gik i Skole indtil jeg 14 Aar gammel kom i Tømrerlære. Jeg blev Svend i 1897. Da den store Lockout kom 2 Aar senere, besluttede jeg og to af mine Kammerater at se os lidt om i Verden. Mit første Besøg i København og Brønshøj var Indledningen til en Cycletur, der førte os først til Hamburg og derfra til Westhphalen, hvor vi for en kortere Tid tog Arbejde. Vi var imidlertid ikke ude for at søge Arbejde, men for at se os om. Over Köln kom vi til Basel i Svejts, hvor vi atter arbejdede en Tid, og da vi havde tjent lidt Penge sammen, cyclede vi videre - denne Gang til Berneroberland, Interlaken og Luzern, men- saa maatte jeg for mit Vedkommende vende Næsen hjemad for at møde paa Sessionen. Her var jeg saa heldig at trække et højt Frinummer, og sammen med en Kammerat cyclede jeg igen til Tyskland, hvor vi paa ny besøgte Hamburg og Köln og gjorde den dejlige Rhintur. Herfra rejste jeg alene over Berlin hjem til København. Her arbejdede jeg om Dagen som Tømrer og om Aftenen som Elev paa det tekniske Selskabs Skole.
Saa blev jeg igen grebet af Rejsefeberen, og i 1904 drog jeg til Amerika, hvor jeg om Vinteren arbejdede i Philadelfia og om Sommeren ude paa de store Badesteder. Her fik jeg Plads i en stor fotografisk Anstalt og det var lige noget for mig, som Dreng derhjemme i Hørsholm, havde jeg til min store Glæde faaet foræret et Fotografiapparat, og nu lærte jeg alt, hvad dér var at lære som Amatørfotograf.
Og saa er der vist noget. om, at De giftede Dem med en dansk Dame? Ja, det ved De altsaå, men det er for saa vidt ogsaa rigtigt nok, som jeg havde forlovet mig herhjemme før jeg rejste til Amerika, og nu skrev jeg hjem efter min Kæreste - min nuværende Hustru. Hun kom saa hurtig, hun kunde. Vi blev viede paa raadhuset i Philadelfia. Det kostede 50 Cents og vi maatte begge sværge paa, at vi ikke i Forvejen var gifte. Min unge Hustru syntes ikke det var nok med denne 50 Cents-Vielse paa Raadhuset, hvorfor vi opsøgte den danske Pastor Bormose der viede os i sit Hjem. Et Par Dage efter Brylluppet aflagde Pastor Bormose os en Gra tulations-Visit, og i Samtalens Løb, fortalte Præsten os, at dersom vi senere skulde ønske at blive skilt, saa behøvede vi blot at rejse over paa den anden Side af Hudsonfloden, derovre var vi i Staten New Jersey, og dér kunde vi blive skilt formedelst en Sum af 70 Dollars.

- Hr. Hansen sender mig et skælmsk Blik og føjer til: Vi har aldrig gjort Brug af Anvisningen! - og han fortsætter:

- Vi blev i Philadelfia i et Par Aar, men min Hustru kunde ikke i Længden taale den stærke varme og en Læge sagde os, at vi havde Valget mellem enten at rejse til Florida eller at rejse hjem til Danmark. Vi valgte det sidste, og i 1906 drog vi hjem fra New York med »United States«. Herhjemme tog jeg fat igen paa mit gamle Tømrerhaandværk og blev Tømrerformand hos det kendte, store Firma Jensen og Schumacher. De er forlængst døde begge to, men det var et Par prægtige Chefer at arbejde hos. Min Kone har altid haft et udpræget Forretnings-talent, og hun etablerede sig med en Kaffeforretning paa Jagtvejen Nr.59. Den gik godt, men foruden Kaffebutikken havde vi kun et skummelt Bagværelse, og vi længtes begge to efter Sol og Lys og grønne Træer. Paa en af vore Aften-Cycleture kom vi til Brønshøj, og her fik vi øje paa Ejendommen Frederikssundsvej 132, der var til Salg paa Grund af Dødsfald. Vi syntes begge to, at dette var lige noget for os, og vi købte den for 7800 Kr. Nu er den ikke at faa for de første 35,000!
I 1914 byggede vi Butiken ud mod Frederikssundsvej. I 1915 aabnede vi Kioskforretningen og i 1917 gik det saa godt, at vi atter maatte udvide saaledes at Forretningen kom til ogsaa at omfatte Boghandel og Fotohandel. Her kom mine Erfaringer fra den store Fotoanstalt i Philadelfia mig tilgode. Jeg opdagede, at der her var noget at gøre og slog for Alvor ind paa dette Felt, der stadig udgør en stor og vigtig Del af Forretningen. Jeg har fulgt hele Amatørfotografiens Udvikling fra dens første Begyndelse af, og det gør bl. a. at man ikke kan overraske mig med gamle Modeller, - jeg skal nok klare dem!

Det er med andre Ord en meget alsidig Forretning, De driver? - Det ene har trukket det andet med sig. Jeg har Detailhandler-Borgerskab, og jeg er Medlem af Boghandlerforeningen af 1929, af Fotohandlerforeningen og Papirhandlerforeningen. Fra mine Vinduer ved De, at Handelen med Tobakker, Cigarer og Cigaretter ogsaa spiller en betydelig Rolle i denne Forretning. Da vi begyndte herude var vi ialt 3, der solgte Cigarer,- nu er her vel et lille halvt Hundrede!

- Hvem forestaar den smukke Pyntning af Deres Vinduer?

Æren for vor Vindues-Pyntning, der spiller en saa betydelig Rolle for Forretningen, tilkommer helt og holdent min Hustru. Og lad mig faa Lov at føje til: har jeg Haft Succes - og det har jeg, saa maa jeg først og fremmest takke min Hustru derfor. Hendes Forretningstalent og hendes utrolige Energi har baaret os over alle Vanskeligheder og skabt det ene Fremskridt efter det andet.

- Og De har et trofast Publikum - ikke sandt?

— Jo, det har jeg! Jeg slutter mig paa det Punkt ganske til de Udtalelser, som mine Kolleger har fremsat overfor Dem i Deres »Smaa Visitter«: man skal lede langt og længe efter et saa elskværdigt og trofast Publikum som det vi Handlende her i Brønshøj kan glæde os ved. Vil nogen Handlende etablere sig herude paå Basis af Mottoet: »billigt og daarligt«, saa kan han ligesaa godt lukke Butiken med det samme. Herude gælder Principet: gode Varer til rimelige Priser. Og den, der bygger sin Forretning paa dette Princip kan baade vinde og beholde et trofast Publikum.- -
A.M."

Folkebladet for Brønshøj og Utterslev, 19 juli 1940.


"Lørdag den 4. juni runder bog- og cigarhandler Hans A. Hansen, Frederikssundsvej 132 de 70.
Fødselsdagsbarnet er noget af en pioner indenfor bydelens forretningsliv og i gamle dage kaldte man ham .Kiosk Hansen, fordi han oprettede Brønshøj første kiosk i den samme ejendom, hvor han stadig driver forretning.
H. A. Hansen er født i Hørsholm, hvor faderen var sognefoged, han kom i tømrerlære og tilbragte efter at være udlært nogle aar i Amerika, hvor han arbejdede indenfor sit fag. Efter tilbagekomsten fra Staterne havde fru Hansen en kort tid forretning inde i byen, men baade mand og hustru var enige om, at de ville prøve at finde et hus i mere landlige og friske omgivelser og købte saa i 1914 huset her i Brønshøj.
Kiosken, der startedes i 1915 gik ganske fortrinligt og blev hurtigt udvidet til ogsaa at omfatte salg af tobaksvarer. I 1917 byggede H A. Hansen om, og forretningen udvidedes yderligere til en bog- og fotohandel, dengang lavede folk næsten alt deres fotoarbejde selv, og for mange herude har H. A. Hansen gennem aarene været en dygtig og omhyggelig raadgiver paa dette felt.
Flid og dygtighed har præget H. A. Hansens 35 aar i Brønshøj og en baade trofast og talstærk kundekreds er resultatet af aarenes slid. De sidste 7-8 aar har han selv siddet bag disken i cigar- kiosken, smilende, hjælpsom og vennesæl trods de mange vanskeligheder med restriktioner og varemangel under krigen. Jovialt og elskværdigt har han faaet det til at glide og forstaaet at fordele de smaa portioner, der fandtes, saa alle kun- derne blev tilfredse; det var jo vanskelige aar og ikke mindst for tobaksbranchen.
Fødselsdagen fejres ved en familiemiddag hos sønnen, docent Palle Hansen i Vester Søgade, men i hjemmet, Enigheds alle 2, vil han sikkert i dagens løb mod- tage mange venlige hilsener fra mange herude i Brønshøj, der gennem aarene har lært ham at kende og lært at sætte pris paa hans venskab."

Folkebladet for Brønshøj og Utterslev

Klassekammerat til Ludvig Heinrich Jensen (#10), Rungsted private Realskole, Tredje Klasse, 1893

Hans Anders Hansen blev uddannet som tømrer d. 4 okt 1897 og drog på valsen til Tyskland. Efter opholdet i USA og giftermålet med Jensine blev han kioskejer, foto-, tobaks- og boghandler i Brønshøj.
Hans anskaffede i 1925? en bil, en Buchet fra Frankrig.
Hans blev kaldt "Hans Guldtand".

Jensine & Hans købte i 1915 ejendommen Frederikssundsvej 132 i Brønshøj og senere i 19?? nabo ejendommen Enigheds Alle 2 også Brønshøj. Efter købet af Enigheds Alle 2 blev nr. 132 udlukkende brugt til forretning.